Bazı Hastalıkları Antibiyotiksiz Tedavi Etmenin Yolu Bulundu
Özellikle hastane ortamında bireyleri enfekte etme olasılığı yüksek olan antibiyotiğe dirençli bakteriler, bağışıklığı düşük olan bireylerde önemli sorunlara yol açabilmektedir. Bu bakteriler arasında, stafilokok aureus”, insan derisinde pnömoni ve sepsis gibi hayati hastalıklara neden olabilir.
Bu bakterilere karşı antibiyotiklerle mücadele etmek, her zaman bakterilerin direncini arttırmaya devam ettiği için gelecek için bir başka tehlikedir. Ama bilim dünyası bu soruna karşı. bir analiz geliştirmekbaşarmış olabilir.
Bazı bakterilerle antibiyotiğe gerek kalmadan savaşılabilir:
- Staphylococcus aureus’un neden olduğu cilt enfeksiyonu.
Kopenhag Üniversitesi’nden bilim insanları, laboratuvar ortamında bakterileri yapay olarak enfekte ediyor ve onlarla savaşan enzimler üretiyor. .Normalde vücudumuzda bakteriyofaj tarafından üretilen endolizin enziminin yapay versiyonu, Staphylococcus aureus’a karşı başarıyla kullanılmıştır.
XZ.700 adlı yapay enzim tümör teşvik edici etkilerini bloke etmeyi başardı.Bu sayede laboratuvar ortamında deri örneklerindeki bakteriler yok edilmiş ve kansere neden olabilecek bakterilerin etkisi de ortadan kaldırılmıştır.
Enzim tarafından yok edilen bu bakteri aslında antibiyotiğe dirençli bir bakteri türü değildi. Ancak bu bakteride elde edilen başarı büyük umut aşıladı. Bilim adamları enzimle bir sonraki adım antibiyotiklere dirençli Ayrıca metisiline dirençli stafilokok (MRSA) aureus cinsini yok etmeyi amaçlar.
Öte yandan, başarıda bazı eksiklikler var. Laboratuvar ortamında yapılan deneyler ve belirlenmiş koşullar, gerçek dünya ortamında enfeksiyonlara ve kansere karşı birebir etki yaratmak için yeterli olmayabilir. Bu nedenle yapay endolizin enziminin etkisini görmek için, daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulacaktır.
Bilim adamları araştırma sonuçlarını Journal of Investigative Dermatology’de paylaştılar.